Найпоширеніші шахрайські схеми в Україні: як захистити себе та рідних від втрати коштів

З метою заволодіння чужими фінансами, шахраї в Україні вдаються до нових та все винахідливіших махінацій. І пов’язані вони найчастіше з банківськими картками людей. Про які саме хитрощі йдеться і як на них не попастися, розповіли у службі Держспецзв'язку.
Встановіть надійні паролі
Для того, щоб пароль було важко зламати, він має бути складним та містити символи, цифри, великі й малі літери. Всього – понад 8 символів.
Унікальний пароль слід присвоювати кожному сервісу чи поштовій скриньці. Використовувати пароль для входу в систему зручно, проте не зовсім надійно. Посилити захист допоможе двофакторна аутентифікація – це додаткова перевірка під час входу в акаунт.
Налаштуйте її у всіх додатках з вашими даними. І коли зловмисники спробують зламати ваші акаунти, ви отримаєте SMS-повідомлення з проханням підтвердити вхід.
Для додаткового захисту на телефоні можна встановити екранний пароль, графічний ключ або біометричний захист. Також варто змінити стандартний PIN-код до SIM-картки та відключити у мобільного оператора віддалену зміну SIM-картки.
Шахраї займаються розсилкою файлів та посилань
Державні органи та служби ніколи:

не розсилають у месенджерах повідомлення з проханням відкрити вкладений файл;
не просять дані банківських карток, паспорта чи персональних акаунтів у соцмережах.

Поширені шахрайські схеми
Фейкова "грошова допомога" та "картка заблокована"
Українців просять бути критичними до повідомлень у соцмережах, які закликають ввести дані банківської картки наче для оформлення "грошової допомоги". Також слід пам’ятати, що співробітники банку ніколи не намагаються вивідати реквізити картки, натомість це активно практикують шахраї, видаючи себе за них. Ці цифри – секретні.
Оплата товару чи послуги
Якщо купуєте у неперевіреного покупця, ніколи не оплачуйте вартість товару чи послуги наперед. Найбезпечніший спосіб для здійснення такої угоди – післяплата.
Ваш родич скоїв ДТП чи потрапив у поліцію
Давня схема, яку досі провертають шахраї. Якщо вам зателефонували з невідомого номеру та сказали, що ваша рідна людина потрапила в біду – не поспішайте її рятувати. Для підтвердження цих слів, зателефонуйте близькій людині або наберіть 102.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment